- Een logistiek medewerker die weigerde om een dosis citrusschillers te verpakken, is onterecht op staande voet ontslagen door zijn werkgever.
- De schillers zouden “vies” zijn geweest, vond de werknemer. Hij wilde niet ziek worden, omdat hij beschikbaar wilde blijven voor nieuw werk.
- De werkgever had het personeelslid best een “paar plastic handschoenen” kunnen aanbieden, vindt de rechter.
- Lees ook: Onterecht ontslag voor medewerker die niet kwam werken, omdat zijn huis in de brand vloog: man krijgt €11.600
Een logistiek medewerker die weigerde een partij citrusschillers voor zijn werkgever in te pakken is daarvoor onterecht op staande voet ontslagen door zijn werkgever. De werkgever moet hem een vergoeding van ruim 7.500 euro betalen
Daartoe besluit een kantonrechter uit Bergen op Zoom, zo blijkt uit een woensdag gepubliceerd rechtbankverslag op Rechtspraak.nl.
De werknemer was al ruim twee jaar bij het bedrijf in dienst toen beide partijen op 19 juli 2024 samen besloten de arbeidsovereenkomst te beëindigen per 31 augustus dat jaar. Waarom, dat blijkt niet uit het rechtbankverslag. In de beëindigingsovereenkomst die beide partijen overeenkwamen, besloten ze in ieder geval dat de werknemer vanaf 1 augustus niet meer zou hoeven te werken met behoud van loon.
Zover is het het nooit gekomen, want een incident met cirtusschillers leidde ertoe dat de werknemer plots op 24 juli op staande voet werd ontslagen. De werknemer had de dag ervoor van zijn baas de opdracht gekregen om een partij cirtusschillers opnieuw te verpakken voor verzending. Hij had dat al eerder gedaan, zonder problemen.
Citrusschillers zouden 'vies' zijn geweest
Ditmaal wilde de werknemer er echter niet aan beginnen, aangezien de originele verpakking van de producten volgens hem "vies" zou zijn. De werkgever weerspreekt dit en stelt hem te hebben laten zien dat de verpakkingen helemaal niet vies zijn. De werkgever stelt het personeelslid de dag voor het plotselinge einde van het dienstverband, te hebben gewaarschuwd dat hij ontslagen zou worden als hij de klus niet zou klaren.
Al deed de werknemer die dag van alles voor zijn werkgever, de citrusschillers bleven naar stof happen. Zijn baas verzocht de werknemer de dag erop - op de beruchte 24 juli - nogmaals de schillers in te pakken, waarop de werknemer de opdracht opnieuw weigerde. Hij werd vervolgens op staande voet ontslagen, vanwege het "hardnekkig" weigeren van een "redelijke opdracht".
De werkgever heeft een met een beveiligingscamera gemaakte video van het incident gedeeld met de rechtbank.
De oud-werknemer weerspreekt allerminst dat hij de opdracht met de beruchte citrusschillers tot tweemaal toe weigerde, maar stelt daarvoor wel een goede reden te hebben gehad: hij wilde niet het risico lopen ziek te worden, omdat hij beschikbaar wilde blijven voor een andere baan. Als hij niet op korte termijn zou moeten zoeken naar nieuw werk, zo stelt de werknemer, dan zou hij de klus met de citrusschillers zonder te mokken zijn aangegaan.
Dat de werkgever hem ervan had gewaarschuwd dat hij ontslagen zou worden als hij de schillers niet zou verpakken, weerspreekt de werknemer. Dat zou hem pas na het ontslag op staande voet duidelijk zijn geworden. De werknemer heeft zijn baas daarop zelfs nog aangeboden om de citrusschillers alsnog te verpakken, maar van de werkgever hoefde het al niet meer.
Waarschuwing ontslag niet bewezen
De waarschuwing van de werkgever kan niet worden bewezen, oordeelt de rechter. Bovendien vindt de rechter dat de werkgever best aan de bezwaren van zijn personeelslid tegemoet had kunnen komen, "bijvoorbeeld door hem een paar plastic handschoenen aan te bieden".
Het ontslag op staande voet houdt uiteindelijk geen stand bij de rechter, omdat zoiets een "uiterst middel" is, "dat (...) is voorbehouden voor de meest ernstige feiten". Een werkweigering voor het verpakken van een partij al dan niet vervuilde citrusschillers valt niet in die categorie, zo blijkt.
Het bedrijf moet de werknemer een bruto vergoeding betalen van ruim 7.500 euro. Dit bedrag bestaat uit een billijke vergoeding, een vergoeding vanwege onregelmatige opzegging, een transitievergoeding en een vergoeding van de eindafrekening van het arbeidscontract, inclusief rente en een wettelijke verhoging van maximaal 30 procent vanwege een late betaling van het salaris.
Ook moet de werkgever in de proceskosten van 1.308 euro voorzien. De oud-werknemer heeft inmiddels nieuw werk gevonden.